Kérdések – válaszok

A WESSLING Hungary Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági, Egészségvédelmi és Minőségügyi Szolgáltató Kft. által kiállított vizsgálati jegyzőkönyv igazolja a Tortolines zöldbanán chipsek gluténmentességét.

A vizsgálati jegyzőkönyv száma: 301805/1

4

A banán az egyik legnagyobb mértékben termesztett, és fogyasztott gyümölcsféle világszerte.

A civilizált kultúrákban csak az érett cavendish banán kerül fogyasztásra, míg a banántermelő szegényebb országokban a zöldbanán és a zöldbanánként is ismert főzőbanán (plantain) alapvető élelemforrás. A zöldbanán magas tápértékű,  ásványi  anyagokban, élelmi rostokban gazdag, rezisztens keményítőt  tartalmazó speciális gyümölcs. A zöldbanánból készült termékek hozzáférhetősége Európában még viszonylag korlátozott, ennek megfelelően a zöldbanán felhasználásának kultúrája is csak kialakulófélben van.

Fogyasztása kitűnő alternatívát biztosíthat a hagyományos alapanyagok mellett. Fő jellemzője a rezisztens keményítő (RS) tartalma, melynek a szervezetben való felszívódása, és az anyagcserére való hatása eltér a többi keményítő fajtától. A rezisztens keményítőket tartalmazó zöldbanán számos kutatás középpontjában áll.

A természeténél fogva is gluténmentes termék a természetes pálmaolajban sütés eredményeképp valamint a kizárólag természetes ízesítéseknek köszönhetően kiváló tápláló alternatívája lehet az európai piacon népszerű burgonyachipseknek…

…mindez cukor és mesterséges ízfokozók nélkül…

A plantain zöldbanánt első ránézésre akár banánnak is nézhetnénk. Abban a pillanatban azonban, amint egy nyers példányba harapnánk, minden kétséget kizárnánk. A főzőbanán (plantain, plátano) sokban különbözik az általunk ismert, „hagyományos” változattól a cavendish banántól.

A főzőbanánt széles körben termesztik és fogyasztják. Leggyakrabban zsiradékban sütve ételek köretként, sok trópusi országban pedig alapvető élelmiszernek számít: curryket, chutney-kat gyártanak belőle. A többi banántól (amiből annyiféle létezik, hogy az is megérne egy külön értekezést) leginkább abban tér el, hogy sokkal nagyobb, továbbá jóval magasabb a keményítőtartalma.

Amikor még nagyon éretlen, akkor rémesen, szájösszehúzosan fanyar, nyersen gyakorlatilag ehetetlen. Az íze kevésbé a banánra, sokkal inkább egy gyökérzöldségre hasonlít, viszonylag semleges, enyhe édeskés utóízzel. Megfőzve, sütve viszont zseniális.

A konyhai felhasználásnál leginkább belefőzik valamilyen főzelékfélébe, egytálételekbe, pl. a mexikói csokoládés mole-ba is kerül (legalábbis van olyan változata), leggyakrabban pedig pálmaolajban kisütik. A banánköztársaságokban ez az ottani sült krumpli – mindig, mindenhez. Kisütve kiváló, a létező egyik legfinomabb snack-étel.

– ecuador messze van
– egészen addig amíg nem volt fontos a gluténmentesség, senkinek sem jutott eszébe egy alternatív változatot keresni
– gyümölcs, ami zöldség tulajdonságot mutat

A zöldbanán chips egy egészséges alternatívát jelent a burgonya chips vagy más zsíros ételekkel szemben. Az igazság az, hogy a burgonya chips magas zsír- és kalória tartalmú, és csak néhány alapvető tápanyagot tartalmaz. A zöldbanán chips azonban sok élelmi rostot tartalmaz, általában alacsony nátrium tartalom mellett.

A zöldbanán magas rost tartalmú. Minden 100g zöldbanán chips rost tartalma mintegy 10 százaléka a napi javasolt beviteli értéknek – ez körülbelül két-háromszorosa, mint amennyit a burgonya chips tartalmaz. A civilizált táradalmakban élő emberek nem fogyasztanak elég rostot, és a hiány emésztési problémákhoz, túlsúly kialakulásához vezethet. A rost lassítja az emésztést is, hogy segítse a jóllakott érzést kevesebb kalória bevitellellel, valamint segít megelőzni a krónikus betegségek kialakulását is, mint a cukorbetegség vagy a szívbetegség.

A tortolines.hu honlapunk Rendelés menüpontja alatt közvetlenül is megrendelheted kedvenc ízeidet és feltöltheted éléskamrádat a glutémentes zöldbanán chips összes változatával.

Ha szeretnéd megtalálni a Hozzád legközelebb található Tortolines chips lelőhelyet, használd a Főoldalon található üzletkeresőt.

Egyéb elérhetőségek:

  • Bio és természetes termékeket forgalmazó online nagykereskedések (mediline, herbaház, bijó, bioboltok)
  • Reform élelmiszerboltok

A Tortolines zöldbanán chips alapanyaga a hámozott, felszeletelt zöldbanán (plantain). A gyártás során az előfőzött változatnál a hámozatlan zöldbanánt enyhén felfőzik, ügyelve arra, hogy ne főjjön túl, és a gyümölcs beltartalmi értékei megmaradjanak. A főtt banánt ezután hideg vízbe teszik, és kézmelegre hűtik, majd meghámozzák.

A hámozott zöldbanánt vékony karikákra szeletelik, ízesítik (kivéve a Természetesen édes Tortolines chipset), majd pálmaolajban sütve banánchips készítésére alkalmazzák. A plantanio-termést még zöld, éretlen állapotban szedik, gondosan ügyelve rá hogy ne induljon el a gyümölcs cukrosodási folyamata.

(A Természetesen édes Tortolines chips semmilyen ízesítést nem kap. Az édes íz a gyümölcscukor sütés közbeni karamellizációjából ered.)

Nincs minimális rendelési érték, viszont a szállítási díj miatt érdemes egyszerre több csomagot rendelni.